DIY: Konsollbord

Hei og god torsdag :)

Dagene denne uka har virkelig bare flydd avgårde og jeg har beiset planker til byggeprosjektet mitt hver dag. Men i går var de endelig tørket og jeg kunne skru alt sammen, og wow så bra det ble :D Jeg nevnte tidligere at jeg skulle lage et konsollbord med en vri, og jeg har i  tillegg til konsollbordet laget en lem som kan vippes på slik at det også kan brukes som bord. Jeg var innom Clas Ohlson i Oslo istad og kjøpte noen hakehensler som jeg skal feste når jeg kommer hjem i kveld. Gleder meg til å se hvordan det blir med lemmen på,  jeg er iallefall veldig fornøyd med konsollbordet :D

IMG_7467.JPG

Det du trenger er:
1. Sag, tommestokk, blyant, skruer, sirkelsag, planker (skriver liste over de forskjellige under)
2. Malekost, hvitmaling, Interiørbeis (jotun pure interiørbeis, fargen drivved)

Siden jeg ikke har satt på lemmen på bordet ennå, så er dette bare oppskrift på konsollborde. Tenkte det var greit å dele opp om dere bare ønsker å lage konsollbordet.

Planker du trenger:
• Ramme på toppen: 6,8 cm x 3,4 cm
• Planker på toppen av konsollbord : 15 cm x 1,5 cm
• Planker på hylle nede: 3,6 cm x 1,2 cm
• Hylle under og planker under lem: 3 cm x 4,6 cm
• Bein: 4,8 cm x 3,6 cm

Mål på konsollbord m/lem:
Lengde: 160 cm
Bredde: 42 cm
Bredde m/lem: 98 cm
Høyde: 65 cm

Slik gjør du:
1. Kapp til:
Til toppen: kapp til 3 planker på 160 cm(15 cm x 1,5 cm)
Ramme på toppen: Kapp til 2 planker på 155 cm (6,8 cm x 3,4 cm)
Kapp til 7 planker på 30 cm (6,8 cm x 3,4 cm)
Bein: Kapp til 4 planker på 63,5 cm (3,6 cm x 4,8 cm)
Hylle nede: Kapp til 2 planker på 138 cm (3 cm x 4,6 cm)
Kapp til 7 planker på 22,5 cm (3 cm x 4,6 cm)
Planker hylle nede: Kapp til 2 planker på 138 cm (3,6 cm x 1,2 cm)
Kapp til 7 planker på 148 cm (3,6 cm x 1,2 cm)

IMG_7264.JPG
2. Start med å sette sammen plankene til  ramma på toppen (2 x 155 cm og 7 x 30 cm)
og beina (4 x 63,5 cm). Jeg valgte å feste skruene på innsiden av ramma ved å skru skruene gjennom beina og inn i ramma. Om du heller vil feste ramma fast før du fester beina, kan du bruke sparkel og skjule skrue hullene etterpå. (se bilder under)

IMG_7287-0.JPG

IMG_7291.JPG
Også fester du resten av de små plankene på 30 cm inni ramma. Det gjør du ved å skru en skrue på hver side av planka skrått inn i ramma på innsiden. (bilde under illustrerer hvordan skruene er skrudd inn i planka før planka settes fast inni ramma)

IMG_7336.JPG

IMG_7305.JPG
3. Mål 10 cm opp på alle beina og sett en strek med blyanten. Her skal du feste hylla. Skru opp de to lange plankene til hylla nede og de to små (2 x 138 cm og 7 x 22,5 cm). Fest plankene kant i kant med innersiden av beina. Også skrur du opp de små bæreplankene som du gjorde med toppen. (Skru en skrue skrått inn på hver side) ( se bilder under)

IMG_7321.JPG
IMG_7335.JPG
IMG_7334.JPG
IMG_7359.JPG
4. Mal reisverket hvitt og beis plankene til toppen med interiørbeis. Jeg valgte å male og beise 2 strøk.

IMG_7355.JPG

IMG_7368.JPG

5. Plankene  jeg bruker på toppen av bordet har spor på den ene siden som står ut, så jeg fjernet dette sporet med en sirkelsag på en av plankene slik at kanten ble rett. Puss over med litt pussepapir. (Denne planka festa jeg ytterst, slik at den kanten jeg kappet til blir liggende ytterst som en kant)

IMG_7352.JPG
IMG_7351.JPG
6. Sett sammen plankene på toppen og skru de fast til reisverket. Fest skruene på undersiden, så slipper du at skruene blir synlige. Husk å bruke godt med skruer, slik at plankene sitter godt fast.

IMG_7425.JPG
IMG_7428.JPG
IMG_7429.JPG
7. Fest de små tynne plankene på hylla under.

IMG_7444.JPG
IMG_7446.JPG
IMG_7450.JPG
IMG_7451.JPG
IMG_7471.JPG
IMG_7467.JPG
Ble det ikke sykt stilig? Jeg er så utrolig fornøyd med resultatet, og fargene passer så fint sammen. Den drivvedbeisen er bare fantastisk flink til å få frem alle de fine tegningene i treverket. Også digger jeg den ideen med at det kan brukes som bord også :) Mitt problem var at jeg ønsket meg et stor spisestuebord, men pga liten plass i leilighet fant jeg ut at dette ikke var mulig. Men da er det genailt med en lem man kan koble på når man får gjester. Og et konsollbord bak sofaen passer perfekt inn, spesielt for meg som elsker å pynte og stæsje opp i hjemmet mitt. Oppskrift på lemmen og hvordan den festes kommer i morgen :)

Håper dere liker oppskriften, trykk gjerne liker nedest om du liker det :D  Følg meg gjerne på Instagram – Mittlilleprosjekt for flere bilder og få et innblikk i min kreative verden.
Ha en fantastisk fin torsdag, vi blogges ;)

Del:

4 comments

  1. flott oppskrift og lekkert bord :D
    Du er flink!

    1. Så utrolig koselig å høre Elin :) Tusen takk :D

  2. Går det an å forstørre denne tegningen for å lage et større spisebord? Og er ikke helt sikker på om jeg skjønte hvordan du har festet topplankene til rammen. Veldig fint bord! Ønsker å bygge et eget spisebord, men er ikke så flink. Men øvelse gjør mester :)

    1. Hei :) Selvfølgelig går det ann Connie, det er bare å gjøre om på målene slik at du får det som du ønsker :) Jeg festet skruene på skrått gjennom ramma på toppen og inn i plankene. Om du f.eks har lyst til at jeg skal tegne opp og forklare litt nøyere så kan du bare sende meg en mail: post@mittlilleprosjekt.com. Jeg hjelper gjerne med både forklaring og planlegging. Utrolig gøy at du skal lage deg et spisebord :) Og ja øvelse gjør mester :)

Legg igjen en kommentar