Hvordan kappe profilerte taklister

Hei ;)

Som dere leste i headingen, så er det virkelig ikke noe som er enkelt. Har du prøvd? For det er ikke det samme som å kappe gulvlister, og har du fått til den ene vinklen som går innover, så det bare å glede seg med at det er en vinkel til som går utover. Jeg renger med det er mange der ute som har prøvd å få dette til uten hell og mange som har knekt koden. En enkel løsing når man skal legge lister og ikke får det til er jo å kjøpe hjørneklosser. Men for meg som skulle ha 16 hjørner som gikk begge veier så var det ikke noe valg å kjøpe det. Det hadde blitt dyrt også synes jeg det er veldig pent når listene er kappet rett.

Så når pappa var med meg for å kjøpe inn lister til stua så sa han jaja du får til det, bare google det. Og google er fin sånn sett, men her synes jeg ikke jeg fant så god forklaring på dette, kanskje fordi det ikke er så mange som har delt det. Mye av forståelsen ligger i det å forstå hvordan man skal legge lista på saga for at man skal få den riktig. Jeg kappet opp 2 lengder på 3,5 meter før jeg fikk det til. Det smarteste er å ta vare på en mal, slik at du hele tiden har en fasit å se på. Ha ha og man opplever stadig at man har forstått det, kappet til en list, går ned for å se om den stemmer, og da kan man være sikker på at den ene vinklen er feil. Men der er akkurat da er er viktig å ikke gi seg. Jeg fikk til slutt til alle mine 17 taklister og er superfornøyd med resultatet :D

IMG_0307.JPG

Ser ikke så vanskelig ut? Nei det er heller ikke det og i dette tilfellet som neste alt annet man skal bygge, lage å gjøre så er det faktisk slik at øvelse gjør mester. Og den mestingsfølelsen man får når denne koden er knekt, kan ikke beskrives. Gøy gøy, noe alle må prøve :D Resultatet blir så lekkert :)

Jeg skal prøve så godt jeg kan å vise frem hvordan saga skal stå, lista skal ligge og hvordan lista skal se ut for å få den rette vikelen. Alle listene kappes i 45 graders vinkel, og best resultat oppnås ved å bruke kapp og gjærsag.

List som vender utover:

thumb_DSC_1231_1024
Slik gjør du:
1. På kapp og gjæråsag så er det en rygg (den metall skinna med streker som på bildet), og du skal bruke den og tenke at det er taket.
2. Vinklen på lister som vender utover skal kappes fra innsiden og ut, det vil si at den synlige delen av lista skal være lengst.
3. Still saga inn på 45 grader og kapp lista som bildet viser under

thumb_DSC_1190_1024
4. Still saga inn på 45 grader på den andre siden, som bildet viser under

IMG_0960.JPG
IMG_0952.JPG

List som vender innover:

thumb_DSC_1239_1024

Slik gjør du:
1. På kapp og gjær sag så er det en rygg (den metall skinna med streker som på bildet), og du skal bruke den og tenke at det er taket.
2. Vinklen på lister som vender innover skal kappes fra utsiden og inn, det vil si at den synlige delen av lista skal være minst.
3. Still saga inn på 45 grader og kapp lista som bildet viser under

thumb_DSC_1181_1024
thumb_DSC_1177_1024
4. Still saga inn på 45 grader på den andre siden, som bildet viser under

thumb_DSC_1185_1024
thumb_DSC_1173_1024
thumb_DSC_1244_1024

IMG_0482.JPG
Ser det greit ut? Håper kanskje det får flere av dere til å prøve, også håper jeg det var ganske så greit forklart. Ikke så lett å få til å vise dette på film heller, det, er egentlig litt sånn at man må prøve å feile her. Du vil nok oppleve å ha klart det engang, for så å bomme neste gang, for det er virkelig en litt omvend måte å tenke på. Så husk å kontrollere at alle vinkler er riktig og dobbel sjekk før du kapper. Bedre å sjekkmåle 3 ganger for mye enn å måtte kappe til en ny list 4 ganger. Jeg er ingen mester på dette, men tenkte selv at dette måtte være noe som andre gjerne ville vite. Jeg lette jo selv etter forklaring på dette, og for min del så kan forstå ting enklere ved å se bilder :)

 

Del:

18 comments

 1. Takk!

  Som ganske handy fikk min stolthet seg en kraftig realitysjekk når jeg i juni ble bedt om å pusse opp stua til svigers. Gulv,vegger, tak,vindu. Null problem. Legge skrålister rundt pipa. Gigaproblem. Har utsatt og utsatt og slitt som faen. Googlet og fikk ikke en guide for folk som har slitt litt for lenge. Bare fagfolk som bruker 4 1/2 sekund uten å si det på en enkel måte. Jeg, mitt ekteskap takker deg for denne helt basis forklaringen. Vips er en bør av mas tatt av mine skuldre. Takk!!!

  1. Hei Christian :) Så utrolig hyggelig og fin tilbakemelding! Jeg opplevde det samme som deg, veldig lite å finne på nett og snekkere får det til å se ut som en lek. Dette var grunne til at jeg valgte å lage en basis forklaring, for jeg så også på kapping av lister som et mareritt :) Ingenting er vanskelig når man kan noe, og enkle tips kan hjelpe manges frustrasjon. Gøy å høre at jeg kunne bidra og at det nå er skrålister rundt pipa. Bare hyggelig å kunne hjelpe :D Tusen takk for tilbakemelding. Ha en fortsatt strålende søndagskveld!

 2. Som en enkel huske regel «opp i taket, ned i saga» Så den Flaten som ligger mot taket skal ligge ned på sagbordet altså opp/ned…

  1. Hei Frode :) God huskeregel og en litt bedre måte å forklare det på ;) Ha en strålende påske!

 3. Så bra! Takk! :)

  1. Bare hyggelig Kristin :)

 4. Første treff på Google, sparte meg for mange prøve og feile kapp, bannskap og forduftet motivasjon ?

  1. Hei Rune :) Tusen takk, så hyggelig å høre :) Gøy å få tilbakemelding på at dette faktisk hjelper mange :D Hyggelig å bidra til mindre feilkapp og irritasjon, ikke noe som dreper motivasjonen mer enn det. Lykke til videre med prosjektene dine!

 5. Så flink du er! :-) Synes forklaringen din virket veldig grei – har ikke prøvd den ut i praksis ennå, men nå tror jeg jammen jeg tør prøve! ;-)

  1. Hei Dagny :) Så gøy å høre. Masse lykke til, det er ikke vanskelig i det hele tatt :D

 6. Hei!

  Skal du skråskjære listen også? (I 45 graders vinkel).
  Jeg prøvde å sette opp slike lister i går, men etter 1 time gav jeg opp.. klarte ikke finne riktig vinkel.

  1. Hei ja det skal du :) Du må bare prøve deg frem, roter lista slik at du tester alle vinkler. Lag deg en prøvelist, slik at du har en å følge. Masse lykke til :)

 7. Dette tok det lang tid før jeg knakk koden på gitt. Jeg skjønte ikke om man måtte kutte samme listen to ganger, men fikk det til slutt til med ett kutt. Det som løste alt for meg var Frodes regel om «opp i taket, ned i sagen». Fant ut at å skrive «tak» på den siden av listen som går opp i taket også gjorde det litt lettere å ha kontroll. I morgen må jeg finne en løsning på hvordan jeg skal gjøre det der hvor det horisontale taket møter et skråtak… Om du har tips til det så tar jeg gledelig i mot! haha

  1. Hei Julie :) Så bra du knakk koden :) Det er ikke så vanskelig om man bare forstår ting :)Det kan være litt virent. Men en godt tips er å kappe til den ene vinkelen først også ta den opp til veggen for å måle den andre. Da kan man på en måte tegne på hvor vinkelen skal gå. om du forstår. Og kapp heller litt for lang første gang så du kan justere og tilpasse :) Vet ikke om det var til så mye hjelp, men masse lykke til :)

 8. Takk! Denne var utrolig nyttig. Måtte klø meg litt i hodet for å finne ut hvordan dette ble min min sag, men nå klarte jeg å knekke koden. Nydelig!

  1. Så gøy å høre :D Bare hyggelig. Alltid gøy å knekke koden :D

 9. Bra beskrivelse, men hva med måling ble faren.

  1. Hei Arne, forstår ikke helt hva du spør om her. Men håper dette var noe til hjelp. Jeg er ingen snekker men lærer av egne feil :)

Legg igjen en kommentar