DIY: Adventsstake av drivved

Hei og hopp :)
Denne oppskriften er det mange som har ventet på, og jeg beklager så mye for ventetiden ;) Noen ganger så rekker man bare ikke alt. Men nå kommer den, så da håper jeg mange finner frem sag og borr i helga for det er ennå en uke igjen til første søndag i advent. Når jeg delte bilde av adventsstaken fikk jeg mange tilbakemeldinger på at dette var brannfarlig, at lysa stod skjevt osv. Og ja det er brannfarlig, så denne må voktes over, man kan kjøpe lys man bruker til Santa Lucia eller man kan bare ha den til pynt med lys i uten å brenne de. Mulighetene er mange, men jeg er helt enig i at det er noe som kan føre til brann. Så har jeg sagt det og tipset om ting :D Men den er jo så urolig kul at den mååå vises frem og jeg måtte lage den. Inspirasjonen fikk jeg i en gruppe på face som laget denne, både i fjor og i år, så da bare gikk jeg løs en tirsdagskveld i forrige uke :) Husk, det er bare å spørre om du lurer på noe!

IMG_2082.JPG
IMG_2068.JPG

Denne er laget av en ganske så tykk drivvedplanke, men man kan også bruke gammelt treverk eller kjøpe nye materialer.

Det du trenger er:
Planke/drivved // kapp og gjærsag // Skruer 5,5 cm // pussepapir // vinkelhjern // lys // drill // borr/flat trebor 2.0

Mål: 
Lengde 60 cm
Bredde 4,6 cm
Høyde 30,5 cm

Planke:
4,6 cm x 9,6 cm

Slik gjør du:
1. Bestem dem deg for hvor høy du ønsker at adventsstaken skal være. Kapp til 45 graders vinkel på begge sidene av to planker. Vinklene skal vende innover mot hverandre. Jeg kappet mine til på 42,5 cm.

IMG_2058.JPG

2. For at plankene skal være stabile og henge sammen, så kan man skru de sammen med et vinkeljern undersiden, der de to plankene møtes. Jeg har ikke gjort det ennå, men dette vil stabiliseres ennå mer.

IMG_2063.JPG

3. På toppen, skrur du en skure fra den ene siden og inn i den andre planka. Ikke sku denne skruen for høyt, da får du problemer når du skal borre hull til lyset. Det er også smart å bruke litt lange skuer, slik at den får godt feste i planken på andre siden. Gjør så det samme på den andre siden. Om det fortsatt virker ustabilt, skrur du en skrue til for å feste plankene fast.

IMG_2064.JPG
IMG_2065.JPG

4. Nå skal du borre hull på toppen, start ved å finne midten, eller ca midten. Borr sakte nedover, hold gjerne plankene med beia for at du får et stabilt treverk å jobbe med. Hold drillen så rett som mulig, og fres deg nedover til du har fått et spor på ca 2 cm. Husk at plankene må stå som en trekant mens du jobber :)

IMG_2275.JPG
IMG_2283.JPG
IMG_2280.JPG

5. Når du nå skal lage hull til de andre lysene, må du bestemme deg for hvor mange du ønsker på hver side.  Jeg har 6 cm mellom hvert hull nedover. Her er det superviktig å starte riktig og veldig forsiktig. Finn midten av planka og hold drillen rett. For å få til dette må lystestaken stå som den skal gjøre på bordet. Drill sakte nedover til du har et hull som er 2 cm dypt. Dette vil bli dypere på den ene siden pga du borrer rett i en skrå planke. Når du er et godt stykke nedi planka, kan du bruke litt mer speed på drillen, men vær forsiktig så hullet blir så rett som mulig.

IMG_2282.JPG

6. Lag så de andre hullene du ønsker på samme måten, også borrer du likt på den andre siden. Puss lett over med sandpapir slik at alle flisene forsvinner :) Det kan være smart å ha en planke å prøve seg på før du setter igang på den fineste planka. Øvelse gjør mester og man må finne sin egen teknikk.

IMG_2281.JPG
IMG_2279.JPG
IMG_2082.JPG
IMG_2070.JPG
IMG_2067.JPG
IMG_2072.JPG
IMG_2068.JPG

Håper dette virket greit? Egentlig ganske lett, må bare vite hvordan treverket skal stå mens man borrer og hvordan man skal holde drillen.
Ble den ikke lekker? Jeg skal se om jeg får tak i Santa Lucia lys, noen som vet hvor det kan kjøpes? For da hadde jo hele asventsstaken blitt perfekt :D

På tirsdag var jeg i Hønefoss på damens aften på Bohus, det var et spennende og inspirerende møte med selveste Halvor Bakke :) Så det kommer til å bli et lite innlegg om det i det nærmeste fremtid, han er virkelig en stor inspirasjon og en jeg ser opp til. Han lever min drøm, for tenk å fett å ha sin egen møbelkolleksjon, ha foredrag om det, tv prgram med oppussing og gi ut bok? Ja han har jo gjort så mye og jeg gleder meg til å følge med på fortsettelsen :)

Nå skal jeg løpe ut døra, kino også trening. Før resten av kvelden skal brukes til vasking og grunning av alle dørene i huset. Man kan faktisk male dører som ikke er av tre, og det er jo bare helt fantastisk. For nå ser de bare gule ut mot det hvite, så ikke så veldig lekkert. Nyt torsdagskvelden <3 Snart helg :D

Del:

2 comments

  1. Hei ! :-D
    Dette blei skikkelig stilig! Lys finner du både på Nille og IKEA ;-)

    1. Hei Aina :) Tusen takk :D Jøss selger de det der ja, da må jeg sjekke ut det i dag. Det hadde jo blitt helt perfekt :D

Legg igjen en kommentar